غذاهای سالم

* میوه ها و سبزی ها مقدار زیادی ویتامین دارند. ویتامین ها برای سلامت بدن انسان لازم هستند.

* خوردن شکر زیاد، به بدن انسان آسیب می رساند و باعث چاقی می شود. نوشابه ها و شیرینی ها، مقدار زیادی شکر دارند.

* برای این که بدن سالم بماند، بهتر است بین وعده های غذایی، کم تر چیزهای جور واجور بخوریم.

از چشم ها مراقبت کن!

چرا چشم حسّاس ترین عضو بدن است؟

چون پر از گیرنده های عصبی است. اگر ذرّه ای گرد و غبار وارد چشم شود، خیلی زود مغز ما آن را می فهمد. همین طور اگر جشم ما در هوای سرد یا خشک قرار بگیرد.

 

چه چیزهایی می تواند چشم ما را به درد بیاورد؟

خیره شدن طولانی مدّت به صفحه نمایشگر رایانه، تلویزیون یا صفحات یک کتاب.

 

دراین گونه مواقع چه کار کنیم؟

بهتر است به چشم استراحت بدهیم.پس از 10 دقیقه مطالعه، یا نگاه کردن به نمایشگر رایانه، سرمان را بالا بیاوریم و چند لحظه به جای دوری نگاه کنیم تا خستگی چشم برطرف شود.

کار دیگر برای رفع خستگی چشم، ورزش چشمی است.

 

ورزش چشمی یعنی چه؟

مدادی را جلوی چشم بگیرید و به آن خیره شوید. سپس آهسته آن را تا نزدیک بینی خود بیاورید و آهسته دور کنید. به این کار یک دقیقه ادامه بدهید. به این ترتیب خستگی ماهیچه های چشم رفع می شود.

شما می توانید هر 20 دقیقه یک بار، به مدت 1دقیقه به این ورزش بپردازید.

 

هنگام مطالعه، میزان نور چقدر باید باشد؟

نور ضعیف یا نور شدید هر دو چشم را آزار می دهند. بهتر است در اتاقی که نوری یکنواخت دارد، زیر یک لامپ مطالعه کنیم.

 

کسانی که از عینک استفاده می کنند چگونه از چشم خود مراقبت کنند؟

افرادی که از عینک استفاده می کنند، حدّاقل سالی یک بار باید برای معاینه نزد جشم پزشک خود بروند. اگر چشم ضعیف تر شده باشد، باید عینک هم عوض شود. عینک نامناسب، چشم درد را به دنبال دارد. جا به جا شدن عینک و سُر خوردن آن بر روی بینی هم باعث چشم درد می شود.

 

اگر چشم دچار قرمزی شد، با آن چه کنیم؟

چشم ممکن است به علّت سرماخوردگی یا حسّاسیّت دچار قرمزی شود. در هر حال، هرگز چشم را نمالید؛ چون قرمزی چشم شدّت می یابد. در عوض این کارها را انجام دهید. حوله تمیزی را با آب سرد تر کنید و 10 دقیقه روی چشم بگذارید.

به این ترتیب چشم خنک می شود. از دستمال های عطری، صابون یا موادّ شوینده استفاده نکنید؛ چون ممکن است علّت قرمزی چشم شما همان مواد باشند.

 

چه موقعی چشم ما دچار سوزش می شود؟

هر جا و هروقتی ممکن است چشم دچار سوزش شود؛ مثلاً وقتی گرد و خاک، دود یا عرق داخل چشم شود. تماشای نور خورشید و رفتن به مناطق گرم یا کوهستانی(که پرتوی نور خورشید در آن جا شدیدتر است) می تواند باعث سوزش چشم شود. پاشیده شدن موادّ شیمیایی    (مانند شوینده ها، سفید کننده ها، حشره کش ها) به چشم هم   همین طور.

 

درتهیۀ این مقاله از کتاب «چه وقت به پزشک مراجعه کنیم؟» نوشته ی آلیس فاید دستالین و همراهان، ترجمه ی رشاد مردوخی، نشر نی، سال چاپ 1381، استفاده شده است.

 

چربی به اندازه

خوردن چربی برای بدن مفید است یا نه؟ چرا ما چاق می شویم؟ برای جلوگیری از چاقی چه باید کرد؟ممکن است این سؤالها سؤالهای تو هم باشد. در این نوشته،به بعضی از پرسشهایی که بچه ها درباره ی چربی ها دارند، جواب داده شده است.

چرا باید در بدنمان چربی داشته باشیم؟

بدن ما به چربی نیاز دارد چون با آن کارهای مهمی انجام می دهد چربی شدت ضربه هایی را که به بدن وارد می شود کاهش می دهد به سلامتی پوست، مو و ناخن های ما کمک می کند و انرژی بدن را تأمین می کند.

چربی ها کجا جمع می شوند؟

معمولاَدر قسمت های شکم، اطراف لگن (باسن) و اطراف اندامهای داخلی مثل قلب. چربی هایی که در قسمت شکم و پهلوها انبار می شوند ظاهر بدن را تغییر می دهند اگر چاق بشویم معلوم است که چربی بدنمان زیاد شده است و باید فکری به حال خودمان بکنیم.

چرا چاق می شویم؟

بدن ما به مقداری چربی نیاز دارد وقتی بیش از اندازه چربی می خوریم بدنمان آن را انبار می کند تا در مواقع لازم استفاده کند.

چه کار کنیم که چربی ها انبار نشوند؟

خوردن غذاهای مناسب به همراه ورزش بهترین راه برای جلوگیری از انبار شدن چربی است.

 

چه بخوریم و چه نخوریم؟

همه چیز می توانید بخورید، اما به اندازه! زیاده روی در خوردن شیرینی، نوشابه، غذاهای سرخ کرده، سس سفید، کالباس و سوسیس خیلی زود ما را چاق می کنند و بالاخره یادتان باشد با عجله غذا نخورید. در عوض، از خوردن میوه های تازه و سبزی های گوناگون پرهیز نکنید؛ چون برای سلامتی و رشد شما خیلی مفیدند وشما را چاق نمی کنند. در ضمن خوردن آب را فراموش نکنید.

 

بازیافت

آیا می دانید زباله هائی که هر شب دم در خانه می گذارید به کجا می رود وچه سر انجامی دارد؟

.زباله ها بعد از این که توسط مامورین زحمت کش شهرداری جمع می شود به محل تخلیه زباله می رود

این زباله ها خورد وتکه تکه می شود تا جای کمتری را بگیرند ودر چاله هائی که مخصوص همین کار گود شده اند ریخته می شوند .اما بچه ها اگر ما نتوانیم زباله ها را بازیافت کنیم  روز به روز باید به این چاله ها اضافه کرد واین خود برای محیط زیست خطرناک است.

 

برای همین بازیافت بوجود آمد تا موادی را که می شود دوباره از آن استفاده کرد در زباله ها ریخته نشود

 

کاغذ

کاغذ یکی از موادی هست که می شود آن را دوباره بازیافت کرد. بچه ها برای تهیه کاغذ نیاز هست که

درختان زیادی قطع شوند واین خود باعث می شود که ما درختان زیادی را از دست بدهیم 

برای همین بازیافت کاغذ کمک می کند که درختان کمتری بریده شوند و باعث می شود

که فضای سرسبز بیشتر و هوای پاکیزه تری داشته باشیم .

به همین جهت بهتر است از سطل های مخصوص کاغذ در مدارس یا خانه ویا اداره ها استفاده کرد.

 

مواد پلاستیکی

مواد پلاستیکی که ما روزانه از آن استفاده می کنیم بسیار زیاد است انواع خوراکی ها که بسته ی

آن ها پلاستیکی است مثل چیپس ، پفک، شکلات و..... یا بطری های پلاستیکی آب .نوشابه و....

یا پلاستیک هائی که میوه فروش برایمان میوه می گذارد وظرف های یک بار مصرف و......

مواد پلاستیکی سال های بسیار زیاد طول می کشد تا جذب زمین بشود واین خود برای طبیعت ضرردارد

 

برای همین نباید این مواد را در طبیعت براحتی رها کرد.

 

بهتر است تا آنجائی که ممکن است از ظرف های پلاستیکی و بسته بندی های پلاستیکیکمتر استفاده کرد برای مثال بهتر است بجای ظرف های یکبار مصرف از ظرف های دیگر استفاده کرد چون نه تنها این ظرف ها برای طبیعت ضرردارد بلکه  استفاده از این ظرف ها برای خودانسان ها نیز بیماری آفرین است .

امروزه کارخانه هائی هستند که از بطری های پلاستیکی الیاف درست می کنند.

گروهی از دوست داران طبیعت زمانی که به محیطی می روند که آشغال در آن زیاد است.

دست به دست هم با رعایت بهداشت زباله ها را جمع آوری کرده تا به محیط زیبای اطرافشان کمتر لطمه بخورد.

 

بازیافت را از مدرسه وخانه خودتان شروع کنید.

 

زمین

سلام بچه ها در این قسمت می خواهیم کمی در مورد زباله ها ونوع بازیافت آن ها صحبت کنیم. زباله همواره در زندگی انسانها وجود داشته است، به طوری که این انسان ها ازهمان روزهای نخست، تشکیل شدن تمدن های جدید و افزایش جمعیت و در نتیجه افزایش زباله مجبور به پاکیزه نمودن محیط زندگی خود شدند، به همین خاطر زباله های تولید شده را جمع آوری کرده و در دریاها، رود خانه ها، نهرها و حتی جنگلهای دور از محل زندگی خود می ریختند و یا در محیط های روباز مانند بیابانهای اطراف رها می کردند .

 

بعد از مدتی که متوجه شدند دفع زباله ها به این صورت، باعث جمع شدن حشرات و حیوانات موذی و انتشار بیماریها می شود. روش دیگری برای این کار در پیش گرفتند و آن دفن زباله ها در زیرخاک بود .

انسان ها برای این کار زباله ها را در گودال بزرگی ریخته و سپس یک لایه خاک بر روی آن می ریزند، دوباره یک لایه زباله ریخته و روی آن لایه ای از خاک قرار می دهند و به همین ترتیب الی آخر.

در بعضی نقاط با استفاده از این زباله ها می توانند گاز تولید کنند ، این گاز که بیو گاز یا زیست گاز نامیده می شود همانند گازهای مصرفی در خانه هاست و به عنوان سوخت مصرف می شود . در جاهای دیگر پس از این که این گودال ها به طور کامل پر شدند روی آنها را درخت کاری کرده و فضای سبز بیشتری به وجود می آورند .

البته هنور انسانهای بی توجّهی هستند که زباله ها را درمکان های مختلف از جمله دریاها ، جنگلها ، نهرها و حتی پارک ها ، خیابان ها و کوچه ها می ریزند در حالی که به نتیجه ناگوار این کار فکر نمی کنند .

- پس از مدتی انسان ها متوجه شدند ، خطر شیرابه ها یعنی مایعاتی که از زباله های دفن شده نشت می کنند که یا ازخود زباله ها هستند یا در اثر بارش باران بر روی آنها به وجود می آیند ، منابع آب زیر زمین را که از مهمترین منابع آب برای انسان ها می باشد به شدت تهدید می کند و حتماً همه می دانند ، ادامه زندگی انسان ها بدون وجود آب امکان ندارد .

 

از آن به بعد برای جلوگیری از این مشکل ، کف محل های دفن زباله را یک لایۀ رس ریخته و سپس روی آن را با ورق پلاستیکی می پوشانند و بعد زباله ها را روی آن می ریزند .

هرچند این روش دفع زباله از روش های گفته شده بهداشتی تر است ولی نکاتی در مورد آن وجود دارد که ذهن انسانها را همواره به خود مشغول نموده است ، از جمله اینکه :

اگر قرار باشد با افزایش روز افزون زباله ها ، آنها را به این صورت دفن کنند پس از مدتی دیگر بر روی زمین جایی باقی نمی ماند . البته مقدار زیادی از زباله های تولید شده توسط انسانها مانند باقی ماندۀ غذاها یا میوه ها و سبزیجات قابل تجزیه می باشند ، یعنی پس از مدتی که در زیر خاک بمانند به مواد اولیه خود تبدیل می گردند .

این مواد همان مواد آلی بوده که جزء مواد تشکیل دهند خاک هستند ، یعنی پس از مدتی این زباله ها جامدتر نام دارند به قسمتی از خاک تبدیل می شوند در ضمن این مواد همان موادلازم برای رشد گیاهان و درختان بوده و می توان از آن به عنوان کود استفاده نمود.

با این حال مقدار زباله هایی هم که تجزیه نمی شوند خیلی زیاد می باشد ، این زباله ها تا سالیان دراز به همان صورتی که در طبیعت رها شده اند باقی مانده و از بین نمی روند . ظروف یک بار مصرف یا بطری های نوشابه پلاستیکی و ظروف شیشه ای از این نوع می باشند ، مثلاً ظروف پلاستیکی تا 350 سال و حتی بیشتر بدون کوچکترین تغییری باقی می مانند ، بنابراین مقدار این زباله ها در طبیعت روز به روز زیادتر می شود .

 

در ضمن بعضی از زباله ها مانند زباله های بیمارستاین ( ضایعات اتاق عمل ، پس مانده های آزمایشگاهی و تزریقا ت ) یا زباله هایی که مواد شیمایی سمی دارند مثل باطری های مختلف ، پاک کننده اجاقها، نفتالین، ضد یخ و آفت کش ها و غیره علاوه بر آلوده بودن، خطرناک هم هستند. این زباله ها اگر به صورت بهداشتی هم دفن شوند می توانند عامل ایجاد بیماری های خطرناکی مانند سرطان باشند .

بنابراین دفع زباله های خطرناک یا مواد غیر قابل تجزیه باید به روش های دیگری انجام شود . سوزاندن ، یکی دیگر از راه هایی است که انسانها برای ازبین بردن این گونه زباله ها به کار می برند .

این کاردرکوره های زباله سوزی که در بیرون از شهرهای بزرگ قرار دارند صورت می گیرد . البته این کار هم مشکلات خود از جمله تولید دود و گازهای سمی وآلوده کننده را دارد و در آخر باید خاکستربه جا مانده از آن را به صورت بهداشتی دفن نمود . در ضمن هزینه ساخت کارخانه های زباله سوز خیلی زیاد می باشد .

- بازیافت دیگر چیست ؟

 

همانطور که گفتم مشکلاتی که زباله ها برای انسان ها تولید می کنند و همچنین کم شدن منابع مواد اولیه باعث شده تا آنها در جستجوی راه هایی باشند تا بتوانند مقدار زباله های تولید شده را کاهش داده واز آنها به صورت مجدد استفاده کنند .

در این راه هم تا حدودی موفق بوده اند ، البته هنوز زباله های خطرناک وامثال آن از بزرگترین مشکلات بشر بوده که درحال حاضر با سوزاندن ،یا دفن بهداشتی ، آنها را دفع می کنند شاید در آیندۀ روش مناسبتری برای این کار بیابند .

- پس هنوز مشکلات زبا له های زمین به طور کامل حل نشده است .

- بله .

- در ابتدا لازم است بگویم انسان ها زباله های تولیدی خود را زبالۀ جامد می نامند . زباله های جامد ، خود به دو دسته خشک و تر تقسیم می گردند و هر کدام از آنها به طور جداگانه جمع آوری می شود .

زباله جامد تر توسط مأمورین شهرداری و با ماشین های مخصوص حمل زباله در طول شب و زباله های خشک مانند شیشه ، پلاستیک ، فلزات ، کاغذ ، مقوا ونان خشک توسط مأموران مخصوص با ماشین هایی که علامت ویژه دارند ، روزها جمع آوری می گردد .

می توان کارهایی که برای کاهش زباله توسط انسانها انجام شده است را به طور کلی به صورت زیر خلاصه کرد:

1- آنها برای کاستن حجم زباله ها به مصرف صحیح روی آورده اند ، یعنی از استفادۀ بی مورد مواد که منجر به تولید بیشتر زباله می شود دوری جسته و در حد نیاز خود مصرف می کنند ، در ضمن سعی می کنند تا از مصرف موادی مانند پلاستیک که تجزیه ناپذیر هستند تا جایی که امکان دارد پرهیز نمایند مثلاً مواد غذایی یا میوه جات راکمتر با مواد پلاستیکی بسته بندی می کنند .

همواره از طرف سازمان های مسئول هم برای صرفه جویی در مصرف توصیه هایی می شود .

مثل توصیه به کار بردن ظروف شیشه ای یا فلزی که می توان از آنها به دفعات زیاد به جای ظروف یک بار مصرف استفاده نمود.

در ضمن گروه هایی توسط خود مردم به نام گروه های سبز تشکیل شده اند که غیر دولتی بوده و برای حفظ محیط زیست تلاش می کنند ، کار این گروه ها جلوگیری از آلودگی محیط زیست با دادن آگاهی های لازم به مردم می باشد و در زمینه دفع صحیح زباله ها نیز فعالیت هایی می کنند .

2- با جدا کردن زباله های غیر قابل استفاده از زباله هایی که می توان آنها را دوباره مورد استفاده قرار داد و فرستادن آنها به کارخانه جاتی که در تولید لوازم مختلف ، این زباله ها را به کار می برند ، صرفه جویی در مصرف مواد خام می نمایند . آنها با جدا کردن موادی مانند شیشه ، پلاستیک ، کاغذ و فلزات مختلف از زباله های دیگر و تمیز کردن و ضد عفونی نمودن آنها از نو وسایلی را می سازند .

در مورد کاغذهای مصرف شده یا روزنامه های باطله این کار با تبدیل دوباره آنها به خمیر کاغذ صورت می گیرد ، یا بطری ها و دیگر ضایعات شیشه ای را پس از ضد عفونی نمودن خرد کرده و با ذوب آنها وسایل شیشه ای تازه ای می سازند ، به همین صورت زباله های پلاستیکی نیز دوباره به لوازم جدیدی تبدیل می شوند .

 

در این میان استفادۀ مجدد از قوطی های آلومینیمی ، کمپوت و کنسرو که مقدار زیادی از زباله های خانگی را تشکیل می دهند و دیگر زباله های فلزی از نظر انسان ها اهمیت خاصی دارند . در تمام این سری کارها که به آن –بازیافت مواد – می گویند ، علاوه بر این که در مصرف مواد خام صرفه جویی می شود.در مصرف انرژی هم به مقدار زیادی گرما احتیاج است که این گرما از سوختهای فسیلی مانند نفت و زغال سنگ یا مصرف مقدار زیادی برق حاصل می شود . در حالی که برای بازیافت این فلز از ضایعات آلومینیومی به این مقدار گرما احتیاج نیست یا در مورد تبدیل چوب به خمیر کاغذ مقادیر زیادی آب لازم است در صورتی که بازیافت کاغذ مقدار خیلی ، خیلی کمتری آب مصرف می کند . در مورد بازیافت مواد دیگر نیز به همین صورت در مصرف انرژی صرفه جویی شده و از اتلاف آن جلوگیری می شود .

البته برای آن که زمان و کار کمتری برای جداسازی زباله های قابل باز یافت صرف شود انسان ها این کار را در محل مصرف یعنی در خانه ها یا محل کار یا حتی کوچه ، خیابان و پارکها و قبل از قاطی شدن زباله ها انجام می دهند .

در ضمن برای راحت تر شدن تشخیص مواد قابل بازیافت از دیگر مواد ، بر روی کالاهایی که می توانند بعد از مصرف دوباره مورد استفاده قرار گیرند علامت بازیافت وجود دارد .

اگر هم احیاناً در اثر بی مبالاتی بعضی اشخاص ، زباله های بازیافتی با دیگر زباله ها مخلوط شوند کار جدا سازی با صرف هزینه بیشتر ، بعد از جمع آوری آنها صورت می گیرد .

3- یکی دیگر از کارهایی که بشر برای استفاده مجدد روی زباله ها انجام می دهند عمل کمپوست در اصل تبدیل زباله های تجزیه پذیر یا همان زباله های جامدتر به کود است . همانطور که قبلاً گفتم این زباله ها در زیر خاک با گذشت زمان به مواد آلی یعنی مواد مورد نیاز برای رشد و نمو درختان و گیاهان تبدیل می شوند .در جاهایی که خاک به مقدار کافی از این مواد ندارد کشاورزان ، از کود برای تغذیه گیاهان استفاده می کنند .

در گذشته کودهای حیوانی و شیمیایی برای این منظور به کار برده می شدند ولی همواره کمبود کود حیوانی و ضررهای کود شیمیایی از بزرگترین مشکلات انسانها بوده است .

 

با صنعت جدید کمپوست این مشکل تا حدودی حل شده است . در این روش زباله های جامد تر مانند پس ماندۀ غذاها ، پوست و باقیماندۀ میوه جات ، سبزیجات ، شاخ و برگ بریده شده درختان ، علف و چمن های هرس شده یا زباله های دیگری که تجزیه پذیر هستند در کارخانه های مخصوص به کود تبدیل می شوند. البته در این کارخانه ها با روش های جدیدی اقدام به این عمل می کنند و از قرار دادن زباله در زیر خاک استفاده نمی شود بلکه مواد تجزیه پذیر را در مکان های روباز مخصوص با دماهای مشخص قرارداده و با زیر ورو کردن آنها و البته انجام کارهای دیگر کود می سازند .این کود مستقیماً برای تولید بیشتر محصولات کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد .

به این ترتیب انسان ها به صورتی دیگر از زباله استفاده مفید نموده واز افزایش آن جلوگیری می کنند .

- فقط می توان گفت جمعیت در کره زمین رو به افزایش است و انسانها برای رفع نیازهای خود در آینده باید به فکر منابع جدید باشند امّا مسلّماً این کارهایی هم که انجام می دهند به میزان زیادی از تلف شدن انرژی و مواد اولیه جلوگیری می کند .