برنامه وفعالیت های دوره پیش دبستانی مراکز امام حسین علیه السلام

1- آموزش قرآن ( انس ، حفظ ، آموزه ها و رو خوانی ) *     

2- مفاهیم پیش دبستان با رویکرد قرآنی  (واحد کار) *        

3- داستان های بهشتی( امام شناسی)      *

4- مهارتهای زندگی ( مفاهیم اجتماعی )

5- آموزش هنر، خلاقیت ، سفال وکاردستی

6- بازی (تربیت بدنی)

7- کتابخوانی ( قصه گویی ) وشعر

8-نمایش فیلم( سمعی بصری )

9- آموزش زبان

10- کاربرگ ها ( کیت زمین)

 

ساعات آموزشی

          كلاس هاي پيش دبستاني اعم از نوباوه و آمادگي  به صورت نيمه وقت و در تمامي ايام هفته (28هفته در سال) با توجه به شرايط مراكز تشكيل می گردد. مدت فعاليت هاي روزانه اين مراكز حداقل4ساعت خواهد بود.ساعت شروع فعاليت هاي روزانه كلاس هاي همزمان با آغاز كار دیگر واحدهای آموزشي مي‌باشد.

مربيان مي‌بايست قبل از ترک  واحد آموزشي ، به آماده‌سازي فعاليت هاي روز بعد كلاس خود بپردازند.

 

نقش والدین

نقش والدین در آموزش دبستانی مهم می باشد. آنها در یادگیری مسایل مختلف، کودک خود را کمک و حمایت می کنند. آموزگاران برای هر کدام از کودکان برنامه آموزشی جداگانه ای را ترتیب می دهند. والدین کودک می توانند به مربیان او در انجام این برنامه های آموزشی، کمک کنند.دست اندركاران و متخصصان بر اين عقيده اند كه تعامل و همكاري بين اوليا و مربيان و مسئولين مراكز پيش دبستاني در دستيابي به اهداف فوق از اهميت به سزايي برخوردار است . براي ايجاد هماهنگي هرچه بهترين اوليا و مربيان مراكز پيش دبستاني لزوم آگاهي اوليا كودكان از چگونگي آموزش در اين دوره به خوبي احساس مي شود. به همين منظور مراکز در جلسات عمومی اولیا به این مهم توجه و منابعی را معرفی نمایند.

 

آموزش حفظ

1- روش جمع خواني و فرد خواني

      اين روش مبتني بر تكرار و تمرين است به طوريكه ابتدا مربي عباراتي از قرآن را براساس معيارها انتخاب نموده و چند بار به طور صحيح براي نوآموزان مي خواند . سپس از فراگيران مي خواهد در چندين نوبت به صورت جمعي و فردي تكرار نمايند . در اين شيوه مي توان نوآموزان را گروه بندي نمود و با ايجاد رقابت سالم و نشاط روند يادگيري را براي آنان جذاب نماييم .

در حين اجراي اين روش لازم است مربي به دقت مشاركت در هم خواني تمامي نوآموزان را زير نظر داشته باشد.در اين شيوه تاكيد بر جمعي خواني است تا نوآموزان ضعيف به طور نامحسوسي به اشكال خود پي برده و به مرور مهارت لازم را به دست آورند.

2- روش شنيداري

شنيدن و به كار گيري حس شنوايي از اركان آموزش در دوره پيش دبستان مي باشد .در اين روش استفاده از نوارهاي آموزشي مناسب و استاندارد در زمينه قرآن كاربرد بسيارزيادي داشته ومربي مي تواند از اين رسانه بهره برداري موثري  نمايد.

از هردو روش فوق مي توان براي حفظ عبارات و هم چنين سوره هاي كوچك بهره گيري نمود .

 

روخواني

         روخواني يعني از روي متن مشخص خواندن مي باشد . روخواني قرآن در پيش دبستان مي تواند به دو گونه باشد . شيوه اول خواندن سوره هاي كوچك قرآن از روي متن آنها بدون شناسايي حروف و حركات كلمات قرآني «شكل خواني » مي كنند . گاهي اوقات به اين روش « حفظ سوره هاي كوچك قرآني » نيز گفته مي شود . به هر حال كودك نسبت به شكل كلمات و شنيدن آن از مربي و يا نوار شرطي مي شود و با ديدن كلمه نحوه‌ي و تلفظ آن را به خاطر مي آورد و سپس بيان مي‌كند . گويي اينكه حروف و حركات را مي‌شناسد و مي‌خواند در حالي كه اين گونه نيست .

شيوه‌ي دوم كودك حروف و حركات كلمات قرآني را مي شناسد و مي‌خواند . در اين روش كودك مي‌بايست ابتدا حروف و حركات را با روش متناسب آموزش ببيند ، آنگاه او كسب مهارت خواندن كلمات قرآني مي كند و قادر است كلمات قرآني را به طور مستقل و بدون كمك مربي بخواند .

به منظور جذابيت و موفقيت نسبي در آموزش روخواني قرآن پيش دبستان توجه به نكات زير لازم و ضروري است :

• بايد آموزش روخواني در قالب فعاليت‌هاي ياددهي – يادگيري پيش دبستان باشد.

• در آموزش حروف و حركات از رونويسي جدا پرهيز شود .

• پس از آموزش تعدادي از حروف و حركات ، تركيب و كلمه ي قرآني آموزش داده شود.

• از بيان تعاريف و قواعد روخواني پرهيز شود ، در صورت ضرورت به شيوه غير مستقيم و نماد آموزي آموزش داده شود .

• از لوحه آموزشي استفاده شود تا اين كه ضمن سمعي و بصري كردن آموزش ، دقت فراگيران افزايش يابد

• از روش فعال بهره گرفته شود ، به اين معنا كه فراگيران در فرايند يادگيري مشاركت داشته باشند.

• با اشاره كردن به مصوت ها و تركيب آنها با حروف ، مهارت در دقت و شناسايي حروف و مصوت‌ها را تقويت شود .

• آموزش حروف ناخوانا از خط متمايز استفاده شود .

• آموزش واحد هاي كار و آموزش قرآن توسط يك مربي انجام گيرد . 

• با چنين نگرشي نقش آموزه‌هاي قرآني بسيار حائز اهميت مي باشد به طوريكه لازم است به نحو مطلوب و گسترده اي در دوره پيش دبستان به آن پرداخته شود ودر واقع محور اصلي آموزش قرآن در دوره پيش دبستان قرار گيرد .

 

ياددهي آموزه هاي قرآني :

1- ياددهي عبارات ، آيات و داستان‌هايي از قرآن با موضوعات كاربردي مانند : احترام به والدين ، كمك كردن به ديگران ، توجه به نعمات الهي و سپاس از خدا (آب ، باران ، ميوه ها و ...) ، شروع كار با نام خدا ، قصه كودكي برخي از پيامبران كه در قرآن آمده است و ... .

2- بيان احادث از ائمهعلیه السلام و بزرگان درباره قرآن كه مي تواند موضوعاتي از قبيل علاقه به قرآن ، احترام به قرآن ، آداب و اهميت خواندن قرآن را در بر داشته باشد تا زمينه ساز علاقه و انس با قرآن بشود . اين آموزش ها بايد در قالب فعاليت هاي ياددهي – يادگيري ارائه شوند .